marți, 25 august 2009

Reteta unui business de succes! BlackSea, 2 Mai!

...nu sta in bugetul de promovare, nici in strategii alambicate de marketing, nici in social media...ci in PRODUS!

Ma refer aici la un "restaurant" (restaurant e mult spus)...o carciumioara cocheta si boema in 2 Mai (pe strada principala pe la mijlocul satului) denumita Marea Neagra (sau mai pompos spus: BlackSea). Cel mai bun loc de mancat in 2 Mai. Ma intreb acum daca e bine ca ii fac reclama...si asa e plin acolo si trebuie sa ma duc la ore "exotice" de masa ca sa gasesc loc!:)) Secretul Domnului Petre? Mancarea! Ce poate sa fidelizeze mai bine clientii unui restaurant decat mancarea?! Face sotia domnului Petre o mancareeee....2 burti sa ai sa poti manca din toate!

BlackSea este o afacere de familie...o afacere care e deschisa si iarna - singura din 2 mai cred! Pentru cei de la santier, pentru cei din sat, pentru cei aflati in drum spre Bulgaria...(m-am gandit dar nu prea renteaza la benzina sa dau o fuga si iarna sa mananc acolo!) Este locul unde se mananca bine in 2 Mai! Cel mai bine! Si cel mai sigur! (mi-a garantat tata, care le-a vizitat bucataria...si daca el a zis ca e ok, e ok!)

Dar sa revin la mancare - ca numai la asta imi sta gandul ca tot este ora pranzului - amintesc: zacusca (primavara devreme sau la sfarsitul verii), salata de vinete, sarmalute in foi de vitza, ardei umpluti, un bors rusesc de te lingi pe degete, ciolan cu fasole, pastrama de oaie, iepure cu sos de vin (acesta din urma numai cu comanda prealabila) astea fiind doar delicatesele locului. Portiile sunt mari si consistente! Iar mancarea foarte foarte bine facuta si gustoasa! De altfel tot ce are in meniu este pregatit cu grija si foarte bun...inclusiv pestii si scoicile: salata de midii, saramura, pastrav, stavrid, guvizi, laban sunt doar spicuiri din meniul "acvatic" (nu zic "marin" ca pastravii sunt de la munte). Nu am auzit nici un repros de la nimeni care a mancat acolo! Si daca ajungeti acolo si sunteti intrebati daca vreti si un "medicament" inainte de masa neaparat sa ziceti Da! (daca nu sunteti cu masina): Are Nea Petre o palincaaa...numai buna de uns gatul si starnit pofta de mancare!

Dar piesa de rezistenta sunt Papanasii! Piesa de rezistenta pentru ca, nu numai ca sunt foarte buni (inecati in smantana dulce si dulceturi de toate felurile - din care o recomand pe cea de cirese amare disponibila spre sfarsitul verii) dar sunt si foarte mari! Trebuie sa ai o "desaga" respectabila ca sa ii dovedesti! In cazul meu, de obicei e 1 - 0 pentru papanasi pentru ca daca mananc 2 feluri de mancare nu reusesc sa-i dovedesc! Aveti mai jos si poze! (imi cer scuze ptr calitatea pozelor...sunt facute cu telefonul)





Ceea ce m-a impresionat de cativa ani de cand le sunt clienta (si ceea ce m-a facut sa scriu acest post) este ca nu se schimba lucrurile - portiile raman la fel de mari, mancarea la fel de buna, clientii fideli (mai ales cunoscatorii locului si 2maistii cu traditie). Deja sunt oameni care stiu meniul pe dinafara! Iar Nea Petrica nu si-a luat nasul la purtare, continua sa ia comenzile, sa mai aduca una alta la masa (ba chiar sa serveasca el cand nu e sezon full), sa fie cu ochii pe copiii care servesc, sa schimbe o vorba cu clientii, sa povesteasca despre felurile de mancare si despre afacere.

Ce bloguri? Ce net? Ce promovare?...La BlackSea se aduna prietenii...asa cum frumos scrie pe un panou agatat inauntru! Asta stie Nea Petre...mancarea buna si grija fata de clienti ii tin carciuma plina tot sezonul...si extra! Si mai vine lumea si prin recomandari! Stiu eu unii care pe la inceputul lunii iunie au indreptat cam 100 si ceva de oameni catre BlackSea de nu mai avea nimeni loc :))

Este drept ca daca esti lesinat de foame, ai un pic de asteptat pana vine mancarea (in special mancarurile de peste)! Deci nu este pentru simandicosi! Este doar pentru gurmanzi! Pentru ca odata ce gusti din mancare, toate se iarta! De aia este recomandabil un aperitiv inainte. Plus ca stiind ca mancarea este facuta pe loc si nu reincalzita de ieri...zic eu ca merita asteptarea! In plus, cei care mananca peste primesc si un bol cu apa parfumata (cu bucatele de lamaie si petale de trandafir) pentru curatare in urma manevrarii manuale a pestelui. Elegant! Cum spunea Alexz: "Nu te-ai fi asteptat la un local de genul asta." (in ideea ca nimic nu iti inspira "fitze" ci doar decenta unei mese cu prietenii). Iar daca te duci de mai multe ori pe acolo incepi sa te simti parte din familie!

Dupa cum spuneam...Produsul! Si atitudinea...fata de business si fata de clienti! Asta zic eu ca e un business facut cu cap si cu bun simt! Intai te uiti la produsul pe care il vinzi si la ce vor clientii...restul? Sunt detalii...si vin pe urma!

Pofta buna!

5 comentarii:

DeepBlueSunshine spunea...

Of, of, Abe! Merită nea Petre şi Black Sea reclamă, cum să nu, dar parcă tot mi se strânge inima când mă gândesc că o să fie invadat de curioşi, în detrimentul clienţilor tradiţionali. :p (Vezi ce încredere am că numărul celor care te citesc e impresionant?) Şi acum salivez la gândul aripioarelor picante şi al borşului de pui (că pe astea nu le-ai menţionat). Şi da, confirm, medicamentul e de milioane!
Eu i-am propus să deschidă şi în Bucureşti, că sigur îi facem rost de clienţi şi aici. Poate dacă îi spunem suficient de mulţi, îl convingem. Deşi s-ar pierde din aerul de familie... mi-ar fi dor de privirea atentă ce supraveghează toate mesele, de zâmbetul satisfăcut că îi pleacă clienţii îndestulaţi, de invitaţia să revenim.
Tocmai ăsta e secretul... Şi o să revenim cît îşi va păstra specificul. Cât mai mult, sper eu.
P.S Ai vorbit de iepure pentru uichendul ăsta? :D

Alexandru spunea...

Voua nu va e foame?

Ioana (Abe) spunea...

Ba da! Dar ne pastram pentru iepure...:)

Georgeta spunea...

corect,corect si pestele si servirea sunt d enota mare...
asa ca poate in we asta ne vedem la ...nea Petre!

mushu's blue world spunea...

hmmm, in afara de medicament, ati uitat sa mentionati de vinul casei (alb - il prefer eu)... care te face sa iti prelungesti la nesfarsit pauza de masa...

si da, aripioarele de pui sunt excelente....

vreau inapoi la marea neagra