luni, 19 ianuarie 2009

Nunta - Business sau Show-off?!

Din varii motive mi-am propus sa fiu anul acesta o vizitatoare fidela a targurilor de nunti. Si am noroc pentru ca parca sunt mai multe ca niciodata…S-or fi prins mai multi ca e o afacere banoasa cine stie!?

Lista este deschisa anul acesta de ExpoMarriage 2009 organizat la Mariott si Palatul Parlamentului. Un targ-expozitie sub semnul extravagantei si opulentei. Daca va doriti o nunta care sa impresioneze pana si cel mai snob participant – asta este targul pe care nu trebuia sa-l ratati! Este un targ unde puteati gasi cele mai extravagante idei pentru petreceri, vestimentatie si decoratiuni. Un exemplu: ceea ce se anunta a fi o simpla florarie avea expuse fete de masa din frunze, cascade sau lampadare din orhidee, mese din rachita cu fata de masa din muschi (real! ). Pe de alta parte si cei mai pretentiosi miri isi puteau gasi aici vestimentatia (mai mult miresele, ce e drept), accesoriile, ornamentele, decoratiunile si alte chestii necesare pentru nunta.

Plimbandu-ma pe acolo mi-am dat seama ca deja nunta a devenit mai mult decat o celebrare a iubirii; un fel de “show-off” al dotarii si capacitatii financiare a mirilor sau socrilor. Modele de rochii care mai de care mai variate – unele chiar simpatice (mai simplute si elegante) altele potrivite pentru cei care isi doresc o nunta ca in “povesti” mai ales daca povestile contin printi care sunt implicati in afaceri cu deseuri, magnati imobiliari (in vremurile in care asta mai insemna ceva), patroni de lanturi hoteliere si altele. In concluzie, destul de offlimits pentru cei care vor o nunta simpla si de bun gust…(Ce-o fi aia!? Doar nu vrei sa creada lumea ca esti sarac!).

Inghesuiala mare…multa lume interesata de nunti anul acesta! Nu se simte recesiunea…sau altfel spus “criza”. Parca pe noi romanii ne doare in cot! Daca la Mariott faptul ca era exclusiv Expozitie a mai cernut din oameni (si asa foarte multi) intrarea la Palatul Parlamentului s-a dovedit o adevarata misiune imposibila! Coada la intrare ( sambata la ora 15.30 in conditiile in care programul era pana la 18) era comparabila cu cea de la British Museum in zielele cand e intrarea libera! Si cum perspective de a petrece minim o ora tropaind si inghetand in poarta Casei Poporului nu m-a incantat m-am intors pe calcaie in ideea de a incerca a doua zi de dimineata…poate multi dintre viitorii miri vor fi mai reticenti in a se trezi la 10 dimineata. Din pacate biletul de 10 ron achizitionat nu si-a dovedit in totalitate utilitatea.

N-am sa inteleg niciodata de ce s-au ales 2 locatii diferite! Palatul Parlamentului? Sa fim seriosi! Ok e foarte frumos interiorul, dar masurile de securitate nu prea sunt prietenoase cu vizitatorii veniti in numar asa mare.
Am revenit intr-adevar duminica la 10….coada n-a durat decat 40 de minute! Ceea ce mi-a lasat iar o impresie deosebit de proasta asupra organizarii. Pe cat de optimista am venit, pe atat de sictirita si enervata am intrat! Si iar incerc sa gasesc un raspuns logic pentru locatia aleasa: cum oare s-a gandit cineva sa organizeze un targ, la care era evident ca veni foarte multa lume (odata datorita tematicii si in al doilea rand pentru ca este primul de acest gen organizat anul acesta), intr-o locatie unde accesul este limitat si masurile de securitate sunt similare celor de la aeroport? Unde mai e placerea atunci cand ingheti pe afara si iti faci o gramada de nervi…

Altceva despre organizare…inghesuiala, prost semnalizat, standurile puse alandala… Daca locatia Mariott nu a fost foarte permisiva cu spatiul, la Palatul Parlamentului aveam mai multe asteptari; mai ales ca era targ cu vanzare si deci posibilitate de proba! Loc putin, multa lume, cabine de proba deficitare…iar femeile cand sunt nervoase… nu vrei sa fii in preajma lor. Ar fi fost frumos sa se puna la dispozitie si garderoba. Ar fi fost ceva mai usor de facut slalom printre standuri, mirese, gura-casca, promoterite, brosuri, baloane etc. Nici aranjamentul standurilor – mai ales in expozitie – nu m-a incantat! Un mare minus la majoritatea standurilor: ca sa aflii un pret pentru invitatii, marturii pentru toate trebuia sa intrebi, sa se caute, sa stai…ceea ce crea imbulzeli si ambuteiaje umane.

Ca sa nu mai fiu atat de critica am gasit si o idée care mi-a placut: cei de la infomariaj.ro au avut o idée foarte buna – au pus pe pliantele impartite un checklist cu ce este de facut pentru nunta, plan si buget. Apoi o invitatie de a intra pe site de a te loga si a-ti continua planificatorul si calculatorul de buget acolo. Instrument destul de util pentru cei care vor sa nu fie dati peste cap de planificarea nuntii.

In rest, expozantii isi faceau din plin meseria de vanzatori “Nu e cazul sa va uitati la bani pentru acest eveniment” Hai nu zau!? O fi nunta, dar parca ideea de a plati 20 de ani creditul pentru o zi“ca in povesti” nu e tocmai ideea mea de fericire conjugala.

Modelele de rochii, in general, de la “destul de” la “foarte” pretentioase …sunt convinsa ca modelele create la Paris cu aspect de rochii tavalite prin cuibar sau facute din gaini jumulite sunt ultimul racnet al modei, dar…pentru mine moda vorbeste in soapta! De gustibus non discutandum! Nu sunt o fashion addict. Dar cu putina rabdare si perseverenta se puteau identifica si modele decente.
Ceea ce m-a mirat a fost discriminarea: lipsa de interes pentru tinuta mirilor (cel putin la Mariott). Ok mireasa e importanta…dar nu e nunta decat cu 2 actori principali...Ginerica poate sa se descurce. Poate asta era si motivul pentru care peretii holurilor erau sprijiniti de barbati transformati in cuiere de haine si suporturi de pliante cu niste figuri nu tocmai in rezonanta cu stralucirea evenimentului. Iar zona de fumat si “repaos” era intesata de reprezentanti ai genului masculin vadit multumiti ca au un loc al lor unde se pot delecta in voie cu viciul lor.

Asa cum spunea un prieten: “In ziua de azi lucrurile normale se fac pe comanda” ! Ne vedem la urmatorul targ!

Niciun comentariu: