luni, 12 octombrie 2009

Recrutare 2.0 !?

Fortata de imprejurari, sau poate din nostalgie sau curiozitate, din cand in cand imi mai arunc un ochi peste zona mioritica de HR. Asa mai dau cu nasul de cate o chestie care ma face sa cred/sper ca in sfarsit vom avea si noi un HR upgradat in Romania - cum ar fi de exemplu utilizarea instrumentului "Social Media" de catre specialistii de HR si de catre candidati dar in scop exclusiv de business.

Un prim pas a fost LinkedIn (de care eram fascinata pe vremea cand am inceput sa-l experimentez si sa-l utilizez in jobul meu de recruterita)...dupa cativa ani, BestJobs-ul ii urmeaza exemplul! Laudabila initiativa - totusi imi pare ca este, in momentul asta, un ciocan lasat pe mana unui copil. Ceea ce vrea sa faca Bestjobs cu crearea unei retele de networking este un instrument foarte bun pentru ambele parti ale baricadei - daca va fi si folosit in mod corect si inteligent. Fara indoiala a dat clasa multor specialisti de HR, creand acest instrument - pentru ca "obliga" (cumva) candidatii sa se vada mai mult decat un CV, sa valorifice exeperienta profsionala, reteaua de cunostinte, sa obtina recomandari, sa se considere ca un "brand profesional". Ok, LinkedIn a reusit asta - insa pe un grup de utilizatori aflati la un alt nivel!

Ramane de vazut cat de deschisi si cat de pregatiti sunt candidatii romani pentru asta, cat vor intelege din noul tool si cat de mult il vor folosi specialistii in HR. Care specialisti incearca si ei - unii dintre - sa comunice, din pacate fara a furniza materiale actuale sau relevante (precum articolul de genul asta )insa cam esueaza!Ceea ce ma face sa spun ca e timpul pentru upgrade! Si nu o spun doar eu... ci si altii mai destepti ca poate e cazul sa se mai dezvolte si specialistii in HR. In acelasi timp newsletterele de la ejobs continua sa ma invete cum sa ma imbrac la interviu si care sunt cele 5 intrebari preferate ale intervievatorilor. Ok! Presupunand ca sunt destul de proasta si ca nu am inteles din celelalte zeci de mailuri trimise anterior acest lucru, chiar astea sa fie singurele subiecte care ar trebui sa ma intereseze? Poate as vrea sa stiu ce e recomandabil sa fac in prima zi la un loc de munca nou, cum sa imi dezvolt un brand profesional, cum sa "ma vand" pornind de la experienta practica. Este foarte adevarat ca in materie de scrisori de intentie si prezentare la interviu inca se lasa mult de dorit, insa atata timp cat articolele astea exista undeva pe net, ele vor fi gasite de cei pe care ii intereseaza acest lucru. Si apoi...sunt atat de superficiale incat prefer un candidat cu atitudine si potential decat unul care a venit imbracat by the book si imi raspunde perfect la intrebarile mele favorite pentru ca asa a citit pe un site... E nevoie de informatii pertinente, actuale si relevante! Pentru ca e nevoie de educatie la nivel de canditat - insa la nivel de viziune pe termen lung asupra carierei, asupra jobului in ansablu, asupra contributiei lui in cadrul companiei nu doar la nivel superficial! Nu toti angajatii sunt tampiti - unii doar nu inteleg "the big picture". Am citit cu aceasta ocazie si Manifestul BestJobs scris in 2007 si mi s-a parut excelent! Suna bine atunci, suna bine si acum - si ar fi minunat daca ar fi si aplicat de catre candidati!

De asta spun ca ma asteptam, cumva, ca Bestjobs sa evolueze, sa vina cu ceva nou si "shiny" pentru piata (nu e o inovatie totala insa e un pas in fata pentru instrumentele puse la dispozitie pietei de HR autohtone): o data pentru ca si-a asumat cumva pozitia de lider nu atat prin calitate si cifre (pe care nu le cunosc, nu ma pronunt si chiar nu ma intereseaza cine e primul - la nivel de perceptie, insa, atunci cand am intrat in contact cu site-urile de joburi, BJ a fost primul), cat prin diverse miscari de aducere a unui suflu nou - sa zicem, de a crea trenduri (datoria liderului!); apoi pentru ca era clar ca spre asta se indreptau mai devreme sau mai tarziu toate platformele de joburi (parerea mea e ca erau primele care ar fi trebuit, ar fi avut nevoie si ar fi fost tehnic pregatite de a exploata cuvantul "networking"/interactiune) si era de asteptat ca Bestjobs sa aiba puterea si sa fie primul care exploateaza aceaste tendinte. Si nu in ultimul rand pentru ca avea nevoie de un polish de imagine (cel putin din punctul meu de vedere, pentru ca in ultimii ani in care l-am folosit, calitatea candidatilor si a joburilor postate scazuse simtitor si tindea sa devina un hi5 al recrutarii).

Interesant de vazut cum va fi folosit acest tool de catre candidati si recruiteri, insa presupun ca vor urma si alte functionalitati noi la nivel de socializare si interactiune. Ca deh...odata pornit pe calea asta...

Alte 2 puncte de vedere care mi-au placut referitoare la subiect: o analiza si o parere pertinenta dar sceptica

Pana una alta...mult succes!

Un comentariu:

bossenmayer spunea...

foarte bun articol, foarte buna analiza

in ceea ce priveste best jobs-ul, cum spui si tu mi-ar fi placut sa iasa din "copy&paste-ul" care i-a si consacrat; insa nu cred ca sunt in stare...

vor veni altii cu idei mai bune