luni, 5 octombrie 2009

Cum sa avem un fotbal frumos si sanatos!

Am tot stat si m-am framantat...de ce dom'ne la altii se poate si la noi nu? Ce ne lipseste ca sa obtinem si noi performanta in fotbal? Sa mai iesim si noi de pe stadioane veseli si mandri?

Fara pretentii de cunoscatoare, doar cu pretentii de fan plictisit de prezent dar inca naivo-optimista privind la viitor, scriu mai jos ce cred eu (si Alexz pentru ca si el mi-a dat niste idei care au stat la baza acestui post)ca poate genera o schimbare in bine in fotbalul autohton:

1. Cultura pentru sport! Ok, nu are legatura directa cu fotbalul insa realitatea este ca nu avem o cultura a practicarii de sport! In special de sport de echipa. Lasand la o parte beneficiile de sanatate fizica, cred ca mai importante sunt beneficiile la nivel de atitudine. Plus ca asa s-ar putea identifica mai usor talentele, ar exista mai multe talente pentru ca ar avea loc unde sa invete, sa creasca si sa se dezvolte. Deci, mai multe sali/centre/scoli de sport/fotbal!

2. Antrenori. Antrenorul trebuie sa fie creierul si sufletul echipei. Nu doar ala care deseneaza scheme, ci cel care inspira si motiveaza. Cel care tine echipa unita, cel care are viziunea dezvoltarii echipei. Din punctul meu de vedere antrenorul nu e suficient sa fie un bun fost jucator sau tehnician. Trebuie sa fie si pshiholog - sa inteleaga atat oamenii ca individualitati si sa stie sa le identifice punctele tari nu doar la nivel de joc ci si la nivel de atitudine si personalitate, si trebuie sa inteleaga si psihologia echipei in ansamblu. De multe ori am asemanat un antrenor cu un manager de companie. La fel ca in business unde cultura organizatioanala pleaca de la manager, in fotbal atitudinea si determinarea echipei pleaca de la antrenor. Deci, cursuri de management, leadership si psihologie pentru antrenori! (sau pur si simplu sa urmareasca atatea si atatea exemple din afara: Ferguson, Lippi, Mourinho, Scolari - astia fiind "the best", pentru altii mai mici dar buni las specialistii sa se pronunte)

3. Oameni. Jucatori. Jucatori cu spirit de echipa, la care sa se vada placerea de a juca fotbalul ca un show, ca un sport mai intai si apoi ca o afacere. Jucatori, mandri ca joaca fotbal in adevaratul sens al cuvantului, mandri ca sunt sportivi si orientati pe performanta! Jucatori cu mentalitate de invingatori. Deci, motivare si coaching pentru jucatori! (si aici ma intorc un pic la primul punct - cultura sportului care se inoculeaza in copilarie si care ar trebui,prin prezenta sa, sa elimine existenta acestui punct 3)

4. Interes!!!. Interes pentru dezvoltarea sanatoasa a acestui domeniu, pentru beneficiile pe care le-ar aduce la nivel de tara, de natiune, de mandrie si apartenenta si nu doar pentru imbogatire si ciolan. Deci, interes dezinteresat de dezvoltare si sustinere a acestui sector!

5. Bani. Ca sa rezolvam primele 3 puncte de mai sus.

Deci? Cand ne apucam si noi de treaba?

Un comentariu:

Alexandru spunea...

Este o remarca si o analiza pertinenta care, mai mult, poate fi extinsa si la nivel macro. In Romania: "merge si asa" si "altii (sau soarta) sunt de vina". Cat timp nu o sa fie 1-2-5 mai rasariti care sa schimbe mentalitatea si manangementul vom in umbra celor 20 (care sunt 30) de ani pronosticati in 1990 de Silviu BRUCAN.