luni, 19 octombrie 2009

Pe cand si o femeie presedinte?!

Chinezu a deschis (pe blog si Twitter) un subiect ca un mar al discordiei: se intreba daca vom avea vreodata o femeie presedinte de stat.

Raspunsul meu este ca nu stiu! Nu pot spune nici ca in 4, 5, 10 ani dar nici nu as zice ca niciodata!

Nu neaprat pentru ca nu vad o femeie in prezent care ar avea potential, dar pentru ca nu cred ca romanii si Romania sunt pregatiti pentru asta. Daca ar fi Germania ar fi altceva - ei sunt mai disciplinati.

Noi suntem prin definitie misogini, nu doar barbatii ci si femeile daca se poate spune asa. Avem o multime de prejudecati.

Daca ar demonstra ca merita as sustine o femeie pentru presedentie - deh feminismul din mine :)

Ce ne lipseste - noua ca popor:
- Increderea
- Disciplina
- Organizarea
- Bunul simt

Ce ne lipseste - noua femeilor ca sa ajungem acolo:

- increderea in noi
- disciplina
- mentalitatea de conducatoare, de lideri
- nu stim ce vrem
- o gandire structurata, analitica si pe termen lung

Ce avem:

- prin definitie o femeie este mult mai grijulie si o mai buna organizatoare decat barbatii - totul e sa fie suficient de puternica
- avem inca prejudecati - pe care oricat de mult am incerca sa le ascundem sub imaginea de career girls si femei de fier nu prea ne iese.
- orgolii - vrem sa fim considerate egale cu barbatii insa nu putem sustine aceasta eglitate.
- avem copii - deci ne descurcam in situatii extreme
- suntem mult mai bune comunicatoare si putem fi mai empatice

Ca sa devina presedinte, sau macar sa ajunga sa aiba aspiratii o femeie trebuie sa fie diplomata (abila), inteligenta, sa aiba sarm, sa aiba o foarte mare tarie de caracter, sa tina si la bancuri bune si sa faca fata si glumelor de prost gust! Pentru ca noi romanii suntem carcotasi...si rai! Imediat speculam orice fel de greseala. Deci, pentru a ajunge presedinte o femeie trebuie sa munceasca de 2 ori mai mult, si trebuie sa faca fata la mult mai multe mizerii...oare merita?

M-am uitat la comentariile de pe blogul lui Chinezu de la postul cu pricina...multe dintre ele nici n-ar fi trebuit sa ma obosesc sa le citesc! Sa fii femeie intr-o lume a barbatilor (pentru ca este inca o lume a barbatilor) este foarte greu si iti trebuie o personalitate puternica ca sa te poti impune si sa te faci ascultata.

Atata timp cat peste jumatate din tara nu va evolua de la stadiul de muncitor care fluiera si comenteaza aiurea cand trece o fata pe strada, nu vad ca Romania sa merite o femeie la conducere. Atata timp cat vom continua sa scormonim in rahat ca sa descoperim ce nemernicii a facut persoana respectiva si cat vom continua sa ne uitam la ce e mai rau, Romania nu este pregatita pentru a avea un presedinte de sex feminin!

Mi-ar placea totusi sa vad ca macar este cineva care incearca! Eu cred ca daca va fi sa fie, va fi din generatiile 35 - 40 de ani, ei sunt cu proactivtatea.

Dau si eu leapsa mai departe cui i se pare un subiect suficient de provocator.

5 comentarii:

Stefan Manea (fanel) spunea...

spune una capabila si eu o votez.

Nick Naumof spunea...

Sexul e femeiesc, nu feminin. Feminin e genul care poate fi si neutru...

Anonim spunea...

Am scris câteva argumente despre cum ar trebui să fie presedintele - daca ar fi femeie - pe blogul Alinei Gorghiu, acum vreo doua zile, la postul cu titlul Femeia-presedinte ...al Romaniei.
Intr-adevar, romanii inca nu au curajul sa lanseze in mod serios aceasta dezbatere. Constiinta civica e mult mai greu de cultivat decat orice alta calitate sociala.
Iar de cultura politica inalta sau de distinctie deosebita in discursul actualelor politiciene, nici nu poate fi vorba.
Regret, dar asta e adevarul.

Ioana (Abe) spunea...

@andibob - da...sunt de acord cu tine in ceea ce priveste discursul actualelor politiciene. Am uitat sa spun ca ne lipseste distinctia!

@Nick - greseala mea...

@Shadow_Night - daca as sti una as fi dat-o exemplu. Si as vota-o si eu fara sa clipesc :)

Georgeta spunea...

Poate pentru ca are calitatile enumerate si o putere de concentrare pe mai multe directii ,dar si o sensibiloitate mai mmare nu se vor DEOCAMDATA femei candidate la presedintie!
Suntem un popor de misogini din pacate!