miercuri, 7 mai 2008

Chiar ca "N-ai cu cine"...

Proaspat revenita in minunata capitala a tarii noastre, o sa imi las deoparte (deocamdata) gandurile de “dragoste neconditionata” care mi-au inundat mintea in momentul pornirii masinii si patrunderii in trafic, si o sa povestesc azi (ca e fierbinte si proaspat subiectul) despre minunata reclama la coniacul Cava D’Oro. Reclama care azi, miercuri 7 mai, a facut sa vuiasca nu numai blogosfera, dar si media – ziare, radio TV. Toata lumea numai despre asta vorbeste. Pe scurt ce s-a intamplat: “Sindicatul poliţiştilor a solicitat CNA să interzică spotul "Le Birt", la marca de cognac "Cava d' Oro" (în care apare replica "nişte ţărani"), susţinând că aceasta le-ar ştirbi autoritatea în faţa cetăţenilor, care i-ar putea lua de "fraieri". Spotul "Le Birt", pentru brandul de coniac "Cava d'Oro", este considerat de preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Liviu Butunoi, drept o încercare de sumbinare a autorităţii poliţiştilor, care reflectă "lipsa lor de cultură"."În situaţia în care este arătată acea persoană (n.r.- poliţistul care apare în reclamă), autoritatea poliţiei în faţa cetăţeanului se pierde. Poliţistul asigură aplicarea legii şi liniştea cetăţeanului, iar când apar tot felul de reclame de genul acesta o să ajungă cetăţenii să le dea poliţiştilor acadele şi bomboane când o să fie opriţi pe stradă. Reclama arată poliţistul la bar, deci denotă lipsa de cultură a lui", a declarat, marţi, pentru NewsIn, preşedintele SNPPC, Liviu Butunoi. (citat de pe http://www.newsin.ro/cna-poli%c5%a3i%c5%9fti-reclama.php?cid=view&nid=b071c802-4a1c-4fee-b339-b4b26ca1e4cd&hid=media)

Prin faptul ca politistii s-au revoltat nu ma face sa cred decat ca reclama a fost prea subtila pentru ei! Coeficientul de intelegere mai departe de cuvintele popriu-zise este oare atat de scazut?! Oare au uitat ca romanii se joaca cu vorbele si sensul lor inca de la primele poezii si nuvele? Din pacate protestul lor nu face decat sa adanceasca aceasta credinta conform careia gandirea organelor legii se rezuma la a da din maini (catedata ineficient) in intrsectii. S-au plans ca le este stirbita “autoritatea morala” – hmm...care autoritate morala? Din pacate la noi nu tine imprimarea autoritatii decat cu “ciomagul” – sau amenda! Cum ramane cu bancurile cu politisti? Cum ramane cu Garcea? Cum ramane cu Tuzgureanu? “Lipsa de cultura” este reflectata de faptul ca politistul este in bar? NU! Este doar o realitate! Parerea mea este ca “lipsa de cultura” este promovata de pe la admiterea la facultate...

Ia imaginati-va un pic cum ar fi (in absenta reclamelor, bancurilor sau referirilor tendentioase sa zicem...) daca un politist v-ar opri in trafic si ar incerca sa va explice in mod filozofic, apeland la cultura si istorie, bazand-se pe autoritatea sa morala, faptul ca ati incalcat legea! Nu-i asa ca data viitoare, in virtutea constiintei pure si a respectului, v-ati abtine sa schimbati banda pe linie continua, sa depasiti pe linia de tramvai sau mai stiu eu ce alte manevre? Sunt convinsa de altfel ca si galeriile echipelor de fotbal ar fi mult mai respectuoase cu domnii politisti si jandarmi daca nu ar exista bancuri sau reclame cu referire la coeficientul de inteligenta al organelor legii! Si impozitele si taxele la stat tot din respect sunt platite...nu din cauza amenzilor si penalitatilor! Nu, nu! Nici vorba!

Pe cand o revolta a Sindicatului Blondelor? De ce ele nu s-au revoltat la campania Cosmorom de pe vremuri. Va mai amintit? “Cat face trenul pana la Constanta? – intreba domnisoara tip “Barbie” imbracata toata in roz, “O secunda...” ii raspunde centralista, “Multumesc!” vine raspunsul promt si satisfacut urmat de inchiderea telefonului. Unde e proverbialul simt al umorului romanesc? Hazul de necaz si “bascalia” care ne curge in vene?
Vorba ‘ceea: “n-ai cu cine ma, n-ai cu cine!”

Cu interzicere sau fara...reclama si-a atins scopul! Toata lumea vorbeste despre ea! Daca nu era scandalul poate nu se vorbea atat...poate placea si atat! Acum place mai mult! ”N-ai cu cine ma, n-ai cu cine! Niste tarani”! a devenit parte a “folclorului” la fel ca “Gogule, probleme ma?”. Se pare ca bauturile spirtoase prind la romani!  Deci felicitari producatorilor si creativilor (Agentia Papaya Advertising)! Si la mai mare baieti!

Astept cu interes reactia poporului frate francez referitoare la partea a doua a reclamei! Hai noroc!


Later edit: Felicitari CNA ca a respins cererea Sindicatului Politistlor si spotul va continua sa ruleze! Bravo!

Un comentariu:

Alexandru spunea...

Ar mai fi de mentionat geniala reclama la ciocolata traditonala ROM.