miercuri, 30 septembrie 2009

Marketing de fotbal



Am fost aseara la meci, la Urziceni United vs VfB Stuttgart. M-am dus de curiozitate. Nu am fost niciodata la alte meciuri decat ale Romaniei si Stelei.

Probabil ca asa a ajuns si marea majoritate a oamenilor din public. Cred ca fost cea mai mare concentratie de public feminin pe care am vazut-o la un meci. Si cei mai multi copii. In fata noastra era o familie cu un pusti care nu cred ca avea mai mult de 2 ani. Iar la intrare mai erau tati cu copii de pana in 5 ani. Inteleg de aici ca multa lume este dornica sa vina pe stadion dar are retineri din varii motive pe care nu le enumar aici pentru ca se stiu.

Mi-a placut meciul, a fost asa...calm! Cel putin in prima repriza, tindea sa devina plictisitor! A doua repriza a fost mai alerta si mi-a placut cum s-a schimbat si atmosfera pe stadion. Inainte de meci un prieten de-al meu a invitat la masa 3 suporteri ai Stuttgartului care vroiau si ei sa bea o bere dar nu mai aveau loc la masa. A fost fun! Din pacate sentimentul de bine si de distractie cu care ne-am intdreptat spre stadion s-a risipit brutal in fata turnichetilor unde iar (ooofff!!! nu s-or mai civiliza si organizatorii astia) ne-am inghesuit ca vitele in replicile si sub privirile sarcastico-ironice ale stewarzilor...Oare e chiar atat de greu de inteles ca suntem oameni chiar daca mergem pe stadion si ca nu meritam sa se bata joc de noi? Ambuteiajul de la intrare ne-a facut sa pierdem si primele 5 minute din meci. Deci am ratat primul gol...

N-am putut insa sa las spiritul de marketer acasa si m-am intrebat de ce Unirea Urziceni nu a facut un minim de efort pentru a-si creste capitalul de imagine?

Unirea este o echipa simpatica! Lasand la o parte realizarile indiscutabile din ultimul an, Unirea Urziceni - campioana Romaniei este o echipa care ar putea reprezenta bine fotbalul si imaginea Romaniei in afara. Si poate de asta avem nevoie!

Unirea nu are dusmani! Nu ma refer la echipele adverse de la fiecare meci, ma refer la situatii gen Steaua - Dinamo, Timisoara - Arad etc.

Din punctul meu de vedere Unirea este o echipa eleganta, cu potential de dezvoltare in viitor daca se tine de treaba!

Unirea are un antrenor simpatic si capabil. L-am admirat pe Dan Petrescu de cand eram mica si el juca la nationala!

Unirea nu prea e implicata in scandaluri - politice, de fotbal, d-astea cu care ne indobitocesc canalele media!

Deci, Unirea poate avea (si) un altfel de public. Unirea poate fi o alternativa pentru cei care s-au saturat de mizeria din fotbalul romanesc si vor un meci curat, un fotbal sincer, facut (macar aparent) din si cu pasiune pentru joc si competitie. Ar fi un moment bun pentru ca Unirea sa isi atraga mai multi fani...ba chiar o comunitate.

Si atunci ma intreb, de ce nu a facut Unirea in asa fel incat sa devina si mai simpatica? Cat i-ar fi costat daca pe scaune puneau niste cartoane, foi, stegulete de hartie in culorile echipei si cu sigla ei? Un minim acolo...sa avem si noi ce sa fluturam. Nu de alta dar cred ca doar 10% din spectatori au fost intradevar fanii Unirii...restul, gura-casca! Dar eu personal m-as fi bucurat sa pot sa sustin echipa, daca tot am venit la meci! Plus ca astfel ar fi fost atmosfera altfel...mai torida! Asa a parut mai mult spectacol de teatru...noroc cu mini galeria lui Stuttgart care mai facea scandal. Era o experienta placuta si pentru spectatori sa se stie o multime unitara. Asa fiecare a venit cu ce a putut, cu ce a stiut...cu ce a primit de la sponsori la intrare. Pacat! Atmosfera ar fi fost alta...mai ales ca lumea era si dispusa sa fie alaturi de echipa. Poate la meciurile viitoare...

Iar e pacat ca nu s-au gandit sa puna pe scaune macar cuvintele imnului Unirii. Ma rog, nu-i cine stie ce, dar era ceva acolo. Sau macar alte "poezioare" de trambitat pe stadion. Mai faceam si noi atmosfera ca la un moment dat mi se facuse frig si ma ustura limba de la atatea seminte! :)

Este drept, asa cum spunea Vlad - "pai au doar 3 meciuri in Bucuresti...de ce s-ar chnui, ca pe urma joaca la Urziceni" Da, dar capatau o imagine, o identitate, pe care o puteau apoi capitaliza. Ce daca joaca la Urziceni? Daca joaca bine poate ma mai duc la ei ca imi sunt simpatici! Poate mai vin sa joace in Bucuresti! Ideea e ca puteau face niste chestii foarte simpatice si in beneficiul lor din punct de vedere al imaginii.

As vrea sa vad mai mult marketing si comunicare din partea cluburilor sportive, mai mult angajament in angrenarea unei comunitati. Mai mult dialog! Si nu ma refer la fotbal...ci si la toate celelalte. Ma gandesc ca printr-o astfel de comunicare se pot transmite niste valori ale sportului in sine: miscare, sanatate, spirit de echipa, FAIR PLAY, competitie, unitate, performanta etc.

Si ma gandesc ca poate cel mai bine ar veni aceste "miscari" de la un club mai putin "intinat" de realitatile cotidiene...

Later Edit: Mi-a trimis un prieten de-al meu acest articol. Deci...Se poate si altfel de fotbal! Urziceni Utd - ajutati-ne sa va sustinem!!!

4 comentarii:

Alexandru spunea...

De mentionat si faptul ca conducerea clubului a facut si ceva demersuri in sensul asta: toti locuitorii din urziceni care au dorit sa vina la meci au putut sa-si procure biete gratuit; un pachet insemnat de bilete gratuite a fost distribuit in scolile bucurestene. Tinerii elevi au primit stegulete si tricouri. Este adevarat ca e prea putin pentru potentialul champions league. Totusi ramane si o chestie de imagine: Unirea se vrea o echipa mica de provincie, oropsita de soarta, care se lupta precum david cu goliat cu inamici mult mai puternici. Orice victorie (in cazul de fata - egal) devine mult mai insemnata in situatia actuala. Baisicly - this is MM marketing. (dovada cea mai buna este marketing de la steaua care s-a dezvoltat foarte mult dupa plecarea lui MM).

Nick Naumof spunea...

Ai mare dreptate.

Hai sa le propunem consultanta :D

Ioana (Abe) spunea...

Pai o sa le trimit linkul :)

Georgeta spunea...

Mai multa lume pe stadion (conditia sa fie civilizat!!!!!!!)
mai multa lume interesata de sport (nu conteaza disciplina sportiva!)
ar face din noi toti, oameni sanatosi la minte si trup si mai veseli si mai cooperanti...poate asa nu ar mai fi impas in gimnastica,in patinaj sau canotaj; ba mai mult, sigur, raportul de copii obezi ar fi in scadere...