marți, 19 februarie 2008

Exotisme citadine - episodul 2

Pentru ca n-am avut de lucru, ieri ma decid spontan sa dau o fuga pana la Unirea cu o treaba pe care o amanam de ceva vreme. Ma uit la ceas: 5 30...pana ma mai invart pana ma mai sucesc se face 6. Imi trece pin cap gandul ca daca plecam atunci cu masina spre Unirii ajungeam a doua zi. Cum nici cu benzina nu stateam stralucit, imi vine mie gandul exotic de a lasa masina la Eroilor si a ma deplasa "underground". Bun! Parchez masina, cobor la metrou, achizitionez una bucata cartela de metrou, cobor pe peron, norocul meu metroul tocmai venise...in nici 10 minute cred ca am fost la Unirii. Poate nu 10 minute dar oricum pret de 2-3 melodii pe iPod. Cobor din metrou la Piata Unirii 1 , ma indrept ca o floricica in lumea mea alimentata de coloana sonora de pe iPod, catre pasajul ce trebuia sa ma scoata la magazin, ocolesc scara rulanta arhiplina (nu de alta dar mai fac si io miscare) fac stanga inspre pasaj si...stupoare! O mare de oameni! O masa amorfa de oameni! Nu se inainta! Se statea! Am fost prinsa fara drept de apel in acea masa de oameni. In care am stat tot atat ca in metrou. Intr-un final ajung la capatul pasajului, ma strecor rapid afara la suprafata....aeeeer!!! Termin treaba la Unirea, mai casc ochii in drapta si in stanga, ca o demna fiica a Evei ca sunt, in ideea ca poate la ora 7 20 nu o mai fi asa nebunie. Initial ma gandisem sa trec pe deasupra si sa intru direct pe la Piata Unirii 1. Iar mi sa confirmat ca trebuie sa merg pe intuitie. Am coborat cu un nod in gat...si inevitabilul s-a produs! Aceeasi incalcitura de oameni...numai ca acum am luat-o in sens invers. Eram ca vitele la abator. Este foarte adevarat ca am trait o experienta inaltatoare a comuniunii si apropierii umane, o experienta aproape ezoterica, care m-a facut sa realizez adevarata materie din care este facuta fiinta umana! Si nu era nici un brad de aprins! Si nici nu se dadea nimic gratis! Sa mai zica cineva ca noi romanii nu suntem uniti! Ca Bucurestenii sunt reci! Ca nu suntem apropiati si ca nu ne iubim intre noi! Etc. Inca 10 minute de baie de multime! Cu spuma chiar! Am ajuns inapoi la Eroilor, m-am urcat in masina...simtindu-ma mult mai implinita din punct de vedere social. Indreptandu-ma spre casa, am nimerit intr-un ambuteiaj...de masini de data asta. Tot 10 minute mi-a luat sa urc dealul de la Academie...dar macar stateam jos, nu era nimeni langa mine pe o raza de 2 metri si aveam aer!
Indiferent ce facem, nu scapam de aglomeratii si ambuteiaje...pe strada, pe trotuare, la metrou, in statiile RATB.
Dar eu nu cred ca mai renunt asa usor la masina! Asta e!

joi, 14 februarie 2008

Ce mai vindem, ce mai cumparam? – How about Love!?

Azi e 14 februarie! Ma alatur si eu efuziunilor virtuale generate de aceasta minunata zi…ca sa fiu in trend.
Sarbatoarea “nationala” a iubirii de Valentine’s Day. Am adoptat-o…ne-am insusit-o…e a noastra si o asteptam cu sufletul la gura! Azi dragostea pluteste in aer …ma rog in Bucuresti in smog, poluare, abur, fum etc…bere si vin dupa caz. Important e ca pluteste si ca nu o inecam! Ce poate fi mai frumos decat dragostea!? Va spun eu: banii!!! De ce banii? Pai e simplu…Valentine’s Day nu ar fi existat daca nu erau la baza interese materiale, pecuniare si de profit!
Dar…sa nu ma intelegeti gresit! Nu sunt anti Valentine’s! Imi place ideea! Sarbatorim un sentiment frumos. Destul de banalizat in zilele noastre…dar frumos in esenta! Apreciez aceasta sarbatoare prin prisma beneficiilor pe care ea le-a adus in Romania. In primul rand:
- Azi oamenii se iubesc! Azi. In restul zilelor…cum o vrea Dumnezeu. Dar azi, “Te iubesc” e motto-ul general. Adevarul e ca aveam nevoie de o astfel de sarbatoare, acum in Februarie. Daca stam sa ne gandim, pana acum cativa ani (pana sa vina Valentinul/a), Februarie era o luna destul de plictisitoare. Era asa…postata prost. De la Sf Ion pana in Martisor nu mai aveam nici un motiv festiv de a cheltui bani. Pusa intre Ianuarie (declarata de “specialisti” – io una nu stiu care specialisti – drept cea mai deprimanta luna) si Martie (venirea oficiala a primaverii pe care cred ca o asteptam cu totii), Februarie era asa…trista! Scurta si trista…trecea asa neobservata. Nu faceam decat sa muncim! Naspa!!! Cred ca de asta avem noi ca popor atatea bile negre, neajunsuri, probleme economice, suntem vazuti cum suntem si ne vedem mai rau decat ne vad altii. Ca nu am avut Valentine’s. Ne punem totusi speranta in generatiile tinere. Noroc ca au venit fratii nostri americani si ne-au invatat ce e iubirea!
- Odata cu Valentine’s s-a trezit si spiritul patriotic in noi si am constatat ca de muuuulta vreme aveam si noi un amarat de Dragobete! Tot Valentin/a l-a scos la vedere…si tot pe standuri, tarabe, rafturi si gondole. Totul e de vanzare!
- Alt beneficiu ar fi consumul. A doar traim intr-o societate de consum. Cred si eu ca unele banci “stiu exact ce ne dorim” daca abia ce am carpit de bine de rau linia de credit si gaura in cont…ca bagam iar mana pana la cot. Apare micul Cupidon, zambind ironico-inocent, zburatacindu-se prin toate spatiile comerciale, impartind cu generozitate sagetele in stanga si in dreapta nimerind mai mult portofelul decat inima, de mai degraba iti vine sa-l pleznesti cu pliciul de muste! Daca Doamne fereste, nu te-ai pregatit pentru seara de azi inca, si ai lasat-o pe ultima suta de metrii (indiferent de sex) si vrei sa compensezi cu o cina romantica acasa (ca in oras ciuciu!!! E full si rezervat in orice unitate de alimentatie publica inca de ieri alaltaieri. Si poti sa ti-i mai imaginezi si pe cei cu care vorbesti la telefon cum rad pe infundate cu toate partile corpului ca tu ai ramas singurul luzer – adica fraier/a care o sa si-o fure “big time” diseara ca s-a gandit la cariera si nu la amor! ) si te duci la supemarket vei avea surpriza raftului de vin rosu prin care bate vantul, la fel si cel de lumanari, bomboane, ciocolata etc. Este adevarat: orice ai face Dragostea trece prin Stomac…si prin portofel/card! La fel consumul de prostii paroase, pufoase, roz, rosii, cu tenta mai mult sau mai putin “romantica” (sa nu zic sexuala), inimioare, maimutzoi de plus, flori si mai “high-class-ul” bjuterii, explodeaza! Cel mai prost in aceasta zi stau barbatii. Pentru o femeie e mai simplu sa organizeze o seara perfecta: bere, pizza, sex si gata! Seara si femeia visurilor.
- Manifestarea creativitatii este un alt punct pozitiv al zilei de Valentine’s. Cate chestii se pot face din dragoste. Nu imi imaginez vre-un domeniu care sa nu aiba de castigat de pe urma acestei zile daca isi pune un pic mintea la contributie. Este una din zilele in care poti sa vinzi cu success “nimic”. Exista site-uri care vand stele cu numele persoanei iubite! Stele…de pe cer! Oau! Toata lumea se intrece in a-si promova cat mai bine sentimentele. Manifestarea romantismului nu are limite! Cea mai interesanta idee mi s-a parut seara tematica de la LaserMegazone. Vii si te impusti cu iubitul/iubita! Genial! Ai ocazia sa eliberezi energile negative, sa te refuleziin mod absolut innocent. Si daca cumva, tensiunile se agraveaza in cursul serii…se pot rezolva acasa intr-un mod foarte placut!

Mai ramane sa stabilim pe cand o Zi a Sfantului Patrick (ca poate d-l Vanghelie are si niste vopsea verde sa vopsim trotuarele, bordurile, gropile etc, Dambovita si asa bate spre verzui), o Zi a Recunostintei (sau a ne-recunostintei), o Zi a Reginei (Marii Britanii, Spaniei etc), o Zi a Bastiliei (ca tot avem Bucurestiul ca micul Paris)? Nu de alta dar si asa se zice ca avem cele mai putine zile libere de sarbatori din Europa. Si noua ne place sa bem!
Pana una alta eu propun Ziua Nationala a Betivilor si Viciatilor – care sa dureze 3 zile cu incepere de ultima miercuri a fiecarei luni sa putem face punte cu week-endul si poate ne trezim din betie pana luni, Ziua Nationala a Durerii in Cot (libera cu ordonanta de la Guvern), Ziua Sfanta a Asfaltarii (in care se aduc ofrande amortizoare, jenti si alte piese vitale ale masinii…si iar se bea pentru ca este obligatoriu mersul pe jos)…si alte asemenea zile, bun prilej de baut, ne-muncit si gratarit! Astept si alte propuneri de zile nationale si prilejuri de baut si chaltuit bani!

Pana atunci…Sa va iubiti bine! :)

Inca o discutie PICANTa



Ce e asta? O intalnire a noastra (adica eu si Nick, reprezentanti Picant)cu fosti participanti la trainingurile noastre, cu traineri si alti prieteni sau cunostinte, sociabile si dornice de networking. Pe langa participantii "fideli" de data trecuta, am avut si 3 "new entry". Ne-am propus ca la fiecare intalnire sa fie cel putin o persoana noua.

Cand? Marti pe 12 februarie. Si in general o tinem de 2 ori pe luna, martea!

Unde? La cafe Dorde. E o cafenea/bistro la intersectia Dorobanti cu Stefan cel Mare. Este un local...cult! Gazda noastra la fiecare 2 saptamani (sau cand se mai nimereste sa fim prin zona) este D-l Patric. Actor de profesie. Se vede, pentru ca vorbeste destul de mult...dar vorbeste si frumos! Mie mi-a facut mare placere sa-l ascult si as mai fi stat asa la taclale cateva ore!Este un om care apreciaza si incurajeaza tinerele talente pentru ca in fiecare seara aduce tineri (actori, cantareti etc) sa se desfasoare in domeniile in care exceleaza. Imi place chestia asta! E un om cu idei! Lumea actorilor este o lume care mi e mi se pare fascinanta! Dar poate despre asta o sa ma minunez o alt post. Una peste alta e frumos! Merita o vizita la Dorde...Arta, cultura si idei!

Cati? Vre-o 10. Cred ca mai multi de atat nici nu e ok...ca nu ne-am mai auzi! (E o masa destul de mare)

Ce am facut mai exact? Pai am stat de vorba! Informal. Am vorbit despre o gramada de lucruri, am spus bancuri, ne-am cunoscut, am facut schimb de idei etc.
Initial se stabilise si o tema de discutie, si anume "Puterea lui 'made in...'". Am dezbatut acest subiect cateva zeci bune de minute...apoi am trecut la comunicarea on-line, dat fiind ca l-am avut ca si "guest star" pe Claudiu Gamulescu - trainerul nostru de SEO si Usability si Business Developer On Line la Underclik. On line-ul este un subiect care nu se termina niciodata. Se poate discuta pe marginea si mijlocul lui, oricand, oricat.

Imi place ca oamenii sunt deschisi la un asemenea eveniment! Si chiar din cate am vazut si am primit feed-back invitatii/participantii s-au simtit bine. Schimb de carti de vizita si experienta, intr-un mediu total relaxat si ok...asta e esenta discutiilor Picante pe care le-am dezvoltat!

PS: Fotografia este furnizata prin amabilitatea lui Allen (http://allengr.blogspot.com/). Allen Geanta este unul dintre cei mai iscusiti manevratori ai obiectivului si imaginilor pe care ii cunosc eu! Stie!!!

luni, 11 februarie 2008

Satisfactia clientilor...si implicarea sociala!

Pastrand aceeasi linie inceputa cu postul anterior, voi mentiona acum un alt mod de a veni in intampinarea tuturor (absolut tuturor!) dorintelor si nevoilor clientilor. Si va rog sa ma credeti ca nu este nici un pic de ironie...cel putin in prima parte a postului.
Am fost acum cateva saptamani la Sinaia, la Hotel New Montana. Hotelul foarte ok, din toate punctele de vedere, piscina, wireless free in hol si la bar...mie atat mi-a fost de ajuns. Absolut normal. Ceea ce mi s-a parut surprinzator a fost cutia de prezervative aflata in camera (camera fiind single!)...de vanzare evident! Ei da, buna idee! Asa mai zic si eu preintampinarea oricaror nevoi! Ia ganditi-va putin: este un hotel destinat in general activitatilor de business! Cine vine la sedinta regionala, intalnirea de board, sales meeting, training si mai stiu eu ce alte reuniuni mai mult sau mai putin corporatiste, pregatit pentru orice!? Doamne Fereste sa te ia prin surprindere faptul/actiunea...ca pana alergi din hotel la primul non-stop si te intorci la problema de rezolvat...afli si ratiunea pentru care ai camera single! Asa...ai totul la indemana! Nu conteaza ca pretul este dublu! Se justifica...caz de forta majora! Deci...foarte bine gandit! Ce pot sa zic mai mult decat ca managementul hotelului nu numai ca se gandeste la clientii sai dar si la starea de sanatate a poporului (roman sau de alte nationalitati care trec pragul), se implica in mentinerea sub control a natalitatii, adopta strategii de "stress management" (prin punerea la dispozitie a acelor articole fara de care nivelul stresului ar putea atinge cote alarmante generand efecte negative pentru intreaga fiinta umana). Asta zic si eu responsabilitate sociala!
Un alt aspect pe care l-am remarcat la majoritatea hotelurilor cu piscina din afara capitalei...este drumul din camera pana la piscina! Nelamurirea mea mare este...de ce oare trebuie ca acest drum sa treaca inevitabil prin receptie (eventual prin fata receptiei) si inerent prin fata intrarii?? Intra oare in politica de primire a oaspetilor faptul ca cei care trec spre piscina (in halat de cele mai multe ori)trebuie sa se perinde prin hol???
Altfel...numai de bine ptr New Montana! Bravo oameni buni ptr grija fata de clienti si implicit fata de poporul roman!

Intotdeauna mi-a placut Ciocolata...nota 10!!!

Azi vin sa contrazic parerea majoritatii oamenilor depsre bloguri si anume ca sunt folosite in special pentru expunerea parerilor si sentimentelor negative cu privire la diverse lucruri...
Azi voi lauda! Voi lauda un loc care dupa parerea mea este de nota 10 in toate privintele dar mai ales la "orientarea catre client"
Este vorba de un salon de cosmetica, Chocolat Salon, pe numele lui (http://www.chocolatesalon.ro/). Ca femeie preocupata, macar asa putin, de aspectul exterior, am trecut prin cateva saloane de cosmetica la viata mea. Unele mai de fitze, unele cu pretentii, unele pur si simplu de cartier. Prin recomandarea unei prietene am ajuns aici...si aici am ramas! Pentru ca este cel mai bun salon din tot ce am intalnit pana acum, din absolut toate punctele de vedere!
Laud si admir persoanele care au deschis dar mai ales gandit aceasta afacere. Eu sunt clienta lor aproape de la inceput. Si am vazut afacerea crescand, inflorind. Se vede ca oamenii au investit suflet, pasiune si bani!
Ce imi place aici este nu numai ca te simti "ca acasa" in sensul ca nu iti lipseste nimic (au si Internet Wireless free - ceea ce bate obrazul catorva locatii cu pretentii in acest sens, in special hoteluri din Capitala) dar toata lumea e prietenoasa, politicoasa si mereu cu zambetul pe buze. Imi place ca atunci cand ma duc acolo, ma simt intr-adevar clienta si sunt tratata ca atare. Asta zic eu sa intelegi nevoile clientului si sa faci tot posibilul sa le satisfaci!
Lasand la o parte personalul care e super profesionist si produsele foarte bune (unele chiar pe baze naturale - ceara si miere de albine), decorul, ambianta, muzica totul se potrivesc! Totul vine in mod natural. Toate aceste "detalii" formeaza un intreg perfect! Este o atmosfera relaxanta si confortabila.
Salonul este intr-o vila, pe langa Strada Polona. Desi in centru, preturile sunt decente! Ba mai mult...iti vine sa dai bani de drag! Posibilitatile de plata sunt variate - asa cum sta bine oricarei afaceri moderne: card (Visa, Master, Maestro + Card Avantaj).
Cei care lucreaza acolo fac tot posibilul sa iti devina prieteni...fara fite sau aere de superioritate, sfatuiesc, ofera solutii si recomandari pe domeniul lor de activitate: coafor/frizerie, cosmetica, manichiura etc.
Pe langa faptul ca sunt foarte atenti la date, ore si programari, suna inapoi clientii, reamintesc datele de programare, si...ceea ce m-a incantat a fost ca mi-au trimis mesaj de ziua numelui. Foarte dragut dn partea lor! Am rude de la care am astfel de pretentii...dar uite ca Chocolat le-a luat-o inainte.
Mie personal toate acestea mi se par metode eficiente si inteligente de a fideliza clientii. Mai mult decat atat...de a creste portofoliu de clienti.

Bravo lor! Doamnelor va recomand cu caldura! Domnilor...sa stiti ca nu este doar o locatie pentru noi! :)

Enjoy Chocolat!

sâmbătă, 2 februarie 2008

Cantecul de lebada

Tot aud la radio, zilele astea, diverse stiri precum: Primarul Sectorului nu stiu care a prezentat planul de restructurare si reabilitare a sectorului…cu nu stiu cate parcari, locuri de joaca pentru copii etc. Primarul capitalei a prezentat planul de imbunatatire a transportului in comun, 10 (ZECE!) linii de metrou, solutii de fluidizare a traficului, planul de construire a parcarilor si alte si alte planuri…si mi-am dat seama: e an electoral!!! Si acum eu stau si ma intreb: cat de prosti ne cred oamenii astia???

Adica: despre planuri auzim de ani si ani. PLANURI. Nimic concret. Bun. Au inceput sa construiasca pasaje supraterane, au facut si ultima farama de traffic praf!!!. Asta e. Intelegem, suferim, strangem din dinti, ne-am dezvoltat abilitati napoleonice de a face multiple lucruri in timp ce stam in traffic…toate cu speranta ca intr-o zi vom putea merge pe strazi relativ decent (atat ca soferi cat si ca pietoni!). Asa a fost in toate orasele, capitalele, metropolele etc.
Altceva: au tras niste parcari pe marginea drumului (cel putin in Drumul Taberei) ca sa poata toate rablele obosite si nefolosite de ani sa stea frumos si legal in parcare...in timp ce eu, care platesc taxe, roviniete si alte prostii imi parchez masina….unde credeti!? Pe trotuar!!! De ce? Pentru ca nu am loc! Vin seara acasa si dau Deci ce s-a rezolvat?? Nimic.

Ma uit cu groaza cum dupa Marea Catastrofa a Zapezii din ianuarie…Drumurile din bucuresti au ramas ca lovite de varicela! Pline de gropi! Piata Charles de Gaulle si Soseaua Nordului sunt primele care imi vin in minte! Dar mai sunt si altele…pentru ca imi aduc foarte clar aminte ca mi-am imbogatit limbajul obscene la adresa rudelor de gradul intai ale primarilor, drumarilor etc in ultma luna! DAR…in momentele de calm si pace imi incolteste un alt gand si imagine apoteotica: Asfaltarea! Runda 2..3…n…ca nicinu mai stiu de cand asfalteaza in fiecare an…aceleasi si aceleas strazi!

Pana acum ce ati facut??? Planuri …planuri…Ne-am saturat cu totii de planuri!!! Ne-am saturat de lucrari de asfaltare sisifice! Cu cat se taraganeaza mai mult cu atat va fi mai greu, mai multi oameni, mai multe masini, mai multa creativitate la injuraturi!

Asa ca nu ne mai luati de fraieri!

"timpul vostru s-a scurs"! NEXT!