miercuri, 29 aprilie 2009

un popor de obositi...

Ma uitam zilele trecute la televizor si am ramas sa ma uit si la calupurile publicitare din timpul filmului pe care il urmaream. Proasta idee... Astfel mi-am dat seama ca suntem un popor de oameni obositi si fara energie. Una din 3-4 reclame era la cafea sau vitamine sau suplimente alimentare vitaminizante!

Vorba 'ceea...Desteapta-te Romane...

marți, 28 aprilie 2009

O noua atitudine ...pentru Romania!

Ma bucur ca de ceva vreme Ursus este principalul fan al Echipei Nationale...si ca incearca din rasputeri sa-i dea o noua atitudine, ei si restului de suporteri!

Desi cred ca e nevoie de ceva mai mult decat o bere ca sa ne scoata din mediocritatea in care ne balacim de cativa ani in ceea ce priveste fotbalul, cred ca Ursus ar trebui sa imprime o noua atitudine pentru Romania in ansamblu. Si poate chiar asta se incearca si sper ca se va reusi!

De ce admir Ursus? (ca si marketing nu ca si bere - desi si aici este preferata mea de departe!) In primul rand pentru "Welcome to Ursus Country"/"You'll never forget the Ursus Country" - Reclama imensa din Vama Veche, aproape de granita! Mi se pare geniala din punct de vedere pozitionare, comunicare, tot - Doar e "regele berii"! As fi pus cate una la fiecare intrare in tara!

In al doilea rand pentru filmuletul "A world without Romania". Cred ca ar trbui sa-l vizualizam mai des...

In al treilea rand pentru modul cum au comunicat mereu si pentru reclamele geniale pe care le-au avut pana acum.

Si nu in ultimul rand, imi place foarte mult spotul cu "noua atitudine" si imi place mesajul! Pentru ca mi se pare un mesaj care se aplica pentru intreaga tara, pentru atitudinea noastra fata de noi si fata de Romania, nu doar in fotbal. "In 2009 cea mai grea lupta e cu noi insine" se aplica oriunde si oricand! Este un mesaj ce indeamna la depasirea propriilor limite, atat individuale cat si ca parte a unui popor. Un mesaj pe care eu il percep ca inspirand dezvoltarea! Acum, cati or avea ochi si minte sa-l inteleaga...

Pe de alta parte era si cazul sa fim si noi reprezentati de o bere Premium si nu mainstream. Pentru o noua atitudine premium!

Desi o perceptie inradacinata (nu stiu exact de unde...probabil se pierde prin negura timpului si a existentei noastre de popor mioritic) dar avem obiceiul de a ne consola sau bucura la o bere, cu prietenii! Este momentul ca, nu doar "o bere", ci Berea sa lucreze asupra "moralului" nostru romanesc...cu care stam cam prost ce-i drept! Si cine putea s-o faca mai bine ca Ursus...care mereu a surprins elegant atatea trasaturi romanesti reale si cu substanta: istoria, oamenii care au lasa ceva de valoare in urma, socializarea (intr-un mod mai rafinat)etc.

Sa ne intelegem, nu este un post "publicitar". Este rezultatul unei analize ad-hoc facute in fata unui Ursus la 0,33 (alta bila alba pentru ei).

Daca e sa consideram de-a lungul timpului, Ursus a avut mereu o comunicare coerenta si inteligenta, promovand valori romanesti mai inspirationale decat o gasca de baieti usor misogini care fac mereu misto sau o mana de muncitori nadusiti dupa munca, sau un grup de corporatisti eliberati dupa program...Sorry! Dar suntem mai mult de atat! Ok...toate mesajele si reclamele au avut adevar in ele, unele mai haioase, unele mai putin...pentru publicul tinta si-au facut treaba! Insa per ansamblu, Ursus a transmis ca noi Romanii suntem si putem fi mai mult de atat! (va aduc aminte numai doua dintre acestea: Ursusul la Paris si mai recenta reclama cu Cascadorul)

Am inteles (nu am vazut-o eu cu ochii mei deci s-ar putea sa nu redau perfect fraza) ca ar mai fi o reclama care zice "Tu numeri ratarile sau ocaziile". Mi se pare un mesaj...cu tâlc si foarte reprezentativ pentru noi.

In concluzie ma bucur si consider un semn bun "noua atitudine" pe care incearca sa o dea Ursus fotbalului national si poate...o preluam si noi romanii. Succes!

luni, 27 aprilie 2009

In sfarsit...

... O campanie electorala care merita sa fie urmarita! Cel putin din punct de vedere al marketingului si comunicarii.

In era in care cutremurul de sambata s-a "dat" mai intai pe twitter si apoi l-am simtit si noi fizic (La naiba si am zis ca n-o sa scriu, si EU despre cutremur!) in sfarsit vad si eu niste miscari interesante din punct de vedere politic pe Net! Asa cum am zis mereu..avem nevoie de cineva din afara sa ne "lumineze" - in mai toate domeniile (fotbal, marketing - politic sau nu - HR etc).

Pana acum toate campaniile electorale indiferent de scopul lor erau...banale si la fel! Au descoperit unii "blogul" si "twitterul": Oau! Ce tare...hai sa facem un blog si un cont pentru candidatul X si/sau Y poate asa avem priza la tineri si la categoriile de public care nu voteaza! Ei bine surpriza! Poate s-a vazut pentru cine are ochi de vazut si minte de inteles ca e nevoie de mai mult de atat sa ne convingeti!

Departe de a ma interesa foarte mult, deocamdata, Radu Duda ca si "candidat" nu pot sa nu remarc prezenta sa online, discret si elegant agresiva. Discreta si elegenta prin aspect si vizual si agresiva prin faptul ca multe lume vorbeste despre asta. Regalitatea online...cu ajutor extern evident! Si ce daca!? E un punct in plus pentru el ca da un exemplu pentru ceilalti si foloseste mediul Online intr-un mod inteligent! De invatat! Deja il vad cu un cap peste contra-candidati din punctul asta de vedere! Elegant...

Nu ii fac elogiul...nici macar nu aveam de gand sa scriu despre asta...dar am dat peste un articol care mi-a placut scris foarte bine si cu tact de Sorin Tudor: "Principele Web 2.0"

De asta zic eu ca va fi o campanie interesanta de urmarit! In sfarsit!

joi, 23 aprilie 2009

Puterea de a merge mai departe...

Sau celebrul “keep walking”!

Nu am consumat wiskeyul detinator al sloganului sus numit! Insa mi se pare un motto inspirational! Nu e usor de atins sau de insusit ca si crez in viata...puterea de a merge mai departe atunci cand nu mai vezi pe unde, cand drumul ti se pare prea greu, cand nu mai vezi clar directia! De asta imi place mie sa merg pe munte! Pentru ca obosesc dar ma incapatanez sa “keep walking” ...si rasplata e intotdeauna pe masura!

Ceea ce gasesti dincolo de depasirea propriilor limite iti da o satisfactie mai mare decat orice rasplata pecuniara! In orice domeniu! Sunt insa putini cei care inteleg si sunt pregatiti pentru asta. Doar unii antreprenori mai stiu sa se bucure de satisfactia mersului contra-curentului! Si putini stiu sa invete sa se ridice, stiu sa invete de ce au cazut si data viitoare sa evite situatiile ingrate.
Pe langa puterea de a merge mai departe, inteligenta de a invata din greseli si puterea de a vedea greselile ca trepte pentru a urca mai sus sunt sunt aspecte care fac dntr-un om mare un om maret! Insa maretia vine si din ceea ce dai mai departe...si se obtine implicit!

Puterea de a merge mai departe vine din interior...din felul de a fi al fiecaruia si din gradul de proactivitate care ne caracterizeaza!

Citeste mai departe pe GandescPICANT.ro

miercuri, 22 aprilie 2009

Revenire

De ce m-am simtit bine Pastele asta si de ce ma simt cu chef si energie?

- Pentru ca 3 zile nu am avut Internet si semnal la mobil! Deci zero tehnologie
- Pentru ca am stat la aer si am urcat pe munte (din greseala :) )
- Pentru ca mi-am clatit ochii in peisajele minunate ale Pietrei Craiului
- Pentru ca am vazut o capra neagra
- Pentru ca m-am suit in Cerdac si am si coborat de acolo intreaga (si cu aparatul intreg)...desi imi tremurau si mainile si picioarele
- Pentru ca muntele imi da intotdeauna energie
- Pentru ca am baut vin rosu langa foc
- Pentru ca am savurat cafeaua de dimineata langa foc...si parca e cea mai buna cafea bauta asa
- Pentru ca s-a cantat la chitara
- Pentru ca s-au facut 2 iezi la protap
- Pentru ca am vazut cum arata un sac de ridichi
- Pentru ca am mancat cea mai buna ciorba de miel din viata mea - facuta pe foc (si mie nu imi place ciorba de miel)
- Pentru ca am facut gratar pana la 6 30 dimineata
- Pentru ca am fost inconjurata de prieteni, zgubilitici si nebuni in felul lor dar oameni extraordinari!
- Pentru ca am ras pana m-a durut burta si mi-au dat lacrimile si inca nu vroiam sa ma opresc
- Pentru ca mi-am dat seama ca sunt norocoasa sa am prieteni minunati langa mine si un iubit care ma accepta asa cum sunt si nu imi ingradeste libertatea de care am nevoie
- Pentru ca m-am intors cu planuri, chef de actiune, idei, energie si entuziasm!

Pentru cei interesati, poze gasiti aici si aici!

vineri, 17 aprilie 2009

Sarbatori luminate...si luminoase!



Astazi..astazi voi pleca (spune cantecul)...

Pentru ca prin felul meu de a fi nu pot sta locului, astazi voi lua calea muntelui alaturi de (cum altfel) prietenii mei zgubilitici catre Garofita Pietrei Craiului in scop de petrecere a Pastelui, de relaxare (daaaa....nu este semnal la mobil) si de distractie prelungita!

Pentru ca voi fi rupta de tehnologie cam 3 zile (da da fara laptop, net si telefon!), va urez de pe acum sa aveti un Paste asa cum va doriti!

marți, 14 aprilie 2009

Escapade de 1 Mai!

Treburi familiale mi-au purtat pasii la munte week-endul care tocmai a trecut. Sunt momente in care imi doresc sa ajung la munte pentru ca ma incarca de energie. Simt cateodata nevoia sa evadez, sa nu ma mai gandesc la nimic si sa ma bucur de puterea muntelui. Imi place primavara atunci cand e cald sa ma intind in iarba si sa stau la soare. Din pacate week-endul asta nu a fost atat de cald precum speram...asa ca nu am reusit sa-mi satisfac nebuniile!

Noroc ca vine micro-vacanta de Paste si pornesc iar pe carari de munte catre Garofita Pietrei Craiului. Sper sa fie vreme buna!

Si peste 2 saptamani deschid sezonul catre marea mea draga...unde altundeva decat 2 Mai de 1 Mai!

Pentru cei care inca nu au planuite escapade de Paste si 1 Mai - am primit un mail cu niste oferte cel putin tentante de la Escapade Travel - 3 nopti la Nisipurile de Aur, All inclusive, intre 108 - 124 de euro de persoana. Daca nu mi-ar fi dor de 2 Mai...si de tata ( :) ) ma uitam cu mai multa atentie!

Lasand asta la o parte imi place site-ul si ofertele lor. Mai nou, ma urmaresc si pe Twitter - deci au si o abordare moderna! Sa-i urmarim in continuare...

joi, 9 aprilie 2009

Cea mai buna zi!

Am dat peste o melodie a celor de la Suie Paparude! Suna fenomenal de bine...e optimista, e vesela, are un videoclip foaaaarte tare! Aproape ca imi doresc sa fie ziua mea sa mi-o dedic! Eh...mai e un pic!

Enjoy! E de week-end!!!


Suie Paparude - Cea mai buna zi from freshgoodminimal on Vimeo.

luni, 6 aprilie 2009

Un pas inainte si doi inapoi...

...cam asa e ritmul in care merge economia Romaniei. Reala sau doar exagerata de media, criza exista si e clar ca lucrurile nu stau pe roze nici la noi. Dar e bine...avem un guvern care gandeste si ia masuri...de crestere a fiscalitatii pentru IMM-uri...Multi spun ca IMM-urile sunt motorul unei economii...ei bine noi am ramas inca la stadiul de caruta cu boi!

Avem o propunere de rectificare bugetara pe 2009 (nu stiu daca pana la ora asta a fost aprobata sau nu) care instituie Impozitul forfetar. Proiect care da dovada de o gandire ingusta, limitata si decizii luate in graba (doar asa de ochii lumii as spune!). Inca un motiv pentru care sa ma intreb daca are rost sa mai fiu freelancer...

Cand am iesit din "sistem" m-am gandit ca acum am satisfactia muncii "pentru mine"...stiam ca noptile nedormite si timpul petrecut cu laptopul in brate cand as fi putut fi la bere cu prietenii sunt pentru satisfactia mea personala si pentru respectul fata clientilor si partenerilor. Ei bine...tzeapa! E ca in bancul cu statuia...(multumesc Rasputin ca mi-ai adus aminte!). Imi dau seama ca este o iluzie...suntem cu totii sclavii statului. Unui stat care ce face pentru noi? Protectie sociala - ioc, educatie, invatamant - zero, servicii medicale la cel mai de jos nivel, lege si ordine - de rasul lumii! (numai stirile din ultimele zile referitoare la aplicarea legii in Romania imi smulg un zambet amar...si din pacate nu e un caz izolat!).

Ordonanta guvernamentala referitoare la Impozitul forfetar a creat ceva proteste pe care le sustin! Am incercat sa vad si partile bune: diminuarea evaziunii fiscale din partea firmelor care nu declara profitul real...ok! Dar noi restul ce vina avem??? Imi este absolut imposibil sa fiu de acord cu aceasta masura in conditiile in care am facut eforturi sa platesc intotdeauna la timp ceea ce aveam de platit! Vorba aia...cu statul nu te joci...in schimb el isi bate joc de tine! In conditiile in care pentru multe microintreprinderi, sa fim sinceri, este o perioada extrem de dificila! Prevad un numar destul de mare de inchideri de firme...si de oameni capabili si cu potential bantuind in somaj (avand in vedere ca nici piata muncii si recrutarile nu stau pe roze!). Hmm...crestere economica ziceti?!

Inteleg oarecum nevoia de a asigura o suma de bani constanta la bugetul de stat...dar pentru cei cu impozitele pe venit masura mi se pare aberanta! Nu inteleg de ce trebuie sa fim pedepsiti toti...nu inteleg de ce - daca tot se iau masuri - nu se iau niste masuri rationale: in functie de vechimea pe piata, in functie de domeniul de activitate, in functie de istoricul fiscal, in functie de rulaj, in functie de incasari etc. A da! Asta presupune grija, interes, MUNCA, gandire respect...cam greu!

Eu vorbesc cred in munca din placere, munca facuta cu pasiune, "sa faci ceea ce iti place"...in conditiile astea vom ajunge niste mercenari cu totii!

Dar e ok...vom combate criza prin sprijinirea unei categorii (in crestere) de persoane neproductive! Chiar asa "domnule" Basescu? Vi se pare ca "traim bine"? Cand o sa incepem "sa traim bine"??? Poate prin decembrie...


Later Edit: Tocmai am citit un interviu al lui Daniel Daianu pentru HotNews: Pertinent si corect!

sâmbătă, 4 aprilie 2009

Depre PR-isti!

Un domeniu controversat prin ceea ce reprezinta, prin menirea sa in cadrul afacerii, prin oamenii care o reprezinta! De-a lungul vremii, de cand aminceput si eu sa cochetez cu acest domeniu, am citit destule articole in care PR-ul este inchistat in tot felul de prejudecati. Multi considera ca PR-ul este pentru si facut de "gagicute" top model, coafate si machiate ca scoase din cutie sau din paginile revistelor "glossy"... Poate ca, la noi, in mare parte asa este! Poate ca prejudecatile sunt de vina pentu aceasta conceptie, poate realitatea! Nu ma pronunt! Am vazut si pro si contra-argumente pentru aceasta imagine pe care o are PR-ul in Romania. Vreau dosr sa scot in evidenta un articol, pe care l-am gasit pe basicmarketing. Un articol care ar trebui sa fie "de capatai", printat si inramat de fiecare PR-ist/a din Romania: pentru cei care stiu, sa nu uite si pentru cei care cred ca stiu, sa invete!

Cateva idei care mie mi s-au parut cele mai interesante:

- Cele 11 caracteristici personale de care are nevoie un profesionist de relaţii publice;
- "Specialistul în relaţii publice trebuie să fie mâna dreaptă a directorului general/preşedintelui organizaţiei şi să aibă acces la deciziile luate în companie şi la stabilirea obiectivelor generale" - Din punctul meu de vedere asta este o problema fundamentala! Si as vrea ca, alaturi de PR-isti, si managerii sa citeasca acest paragraf! Este crucial pentru imaginea companiei ca respnsabilul de Relatii Publice sa fie la curent cu strategia generala de dezvoltare! Evident daca se doreste o strategie de PR coerenta si o imagine "sanatoasa" in mediul de afaceri.
- "Profesionistul în relaţii publice trebuie să fie şi creativ, să răstoarne paradigme, moduri de a gândi".
- "Omul de PR trebuie să realizeze acel tot unitar dat de nume, slogan şi logo"
- Si bineinteles, principiile de PR.

Acum stau si ma gandesc: avem cativa, destul de multi as zice, oameni de PR buni in Romania...de ce nu invata si restul de la ei?

Cititi articolul! Vi-l rcomand!

joi, 2 aprilie 2009

Criza cu idei!

Ma bucur ca nu este o criza de idei! Imi place sa vad ca in aceasta perioada tot mai multe activitati si idei creative apar la suparafata!
Inainte sa scriu despre Arka Nuova(despre care incerc sa scriu de 2 zile - pentru ca nu gasesc cuvintele care sa exprime ce am simtit acolo) dau 2 exemple de proiecte cu care am intrat in contact azi:

- Afara din cutie - Imi place conceptul...astept cu interes si continut! Felicitari pentru lansare si succes in continuare!
- Trigwee (m-am inscris si eu acolo...Multumesc Octav!)

Imi plac oamenii cu idei, implicati in proiecte deosebite, creative, inovatoare...imi plac ideile "altfel"!